Yhteiskuntavastuuraportti 2013

Keski-Pasilaan suunnitellaan rakennusoikeutta 500 000 kerrosneliömetrille

Senaatti-kiinteistöillä on vireillä useita isoja kaavahankkeita eri puolilla maata. Suurin hanke tällä hetkellä on Keski-Pasila, jonne suunnitellaan rakennusoikeutta 500 000 kerrosneliömetrille. Senaatti-kiinteistöt, Helsingin kaupunki ja Liikennevirasto kehittävät aluetta yhteistyössä.

Tiivistä yhteistyötä kuntien kanssa

 

"Senaatti-kiinteistöt kehittää ja kaavoittaa valtion omistamia maa-alueita valtion rakennushankkeita varten sekä myyntikohteiksi."

 

Kertomusvuonna Keski-Pasilan keskustakorttelin suunnittelu- ja toteutuskilpailu saatiin päätökseen ja kilpailun voittajaksi valikoitui YIT Rakennus Oy ehdotuksellaan TRIPLA. Korttelin suunnittelussa ekologisilla kriteereillä on tärkeä rooli. Tavoitteena on luoda vaativimman A-luokan mukaisia rakennusratkaisuja, mikä tulee olemaan todellinen haaste kauppakeskuksille. Yhtä tiukkoja ekokriteereitä ei ole aiemmin toteutettu Suomessa vastaavissa hankkeissa. Tietoa hankkeesta voi lukea kotisivuilla www.uusipasila.fi.

Senaatti-kiinteistöillä oli vuonna 2013 käynnissä erityyppisiä maankäytön kehittämisprojekteja useissa kymmenissä kohteissa.Muita kertomusvuoden suurimpia kehityskohteita olivat:

  • Kaartin lasaretin korttelialue Helsingissä
  • Autokomppanian korttelialue Helsingin Töölössä
  • Kaartin maneesi Helsingissä
  • Tuusulassa Hyrylän varuskunta-alue
  • Tampereella Ratapihankadun alue
  • Oulussa Raksilassa rautatieaseman alue.

Tiivistä yhteistyötä kuntien kanssa

Kuntien kaavoitusviranomaisten kanssa tehty tiivis yhteistyö on luonut valtion kiinteistöille uudenlaisia käyttötarkoitusmuotoja esimerkiksi yksityisen puolen tarpeisiin.

Senaatti-kiinteistöt kehittää alueita lähinnä vain kaavallisesti. Valtion kiinteistöstrategian mukaisesti liikelaitokset voivat kehittää kiinteistöjä vain riskittömällä tavalla eli rajoittuen omaisuuden kaavalliseen tai muuhun riskittömään toimintaan.

Kuva: YIT, Tripla